Sonbahar doğanın dönüşümünün, yenilenmenin ve değişimin dönemidir. Doğanın bu dönüşümü bazen bizi huzursuz hissettirme potansiyeli taşır. Ama bunu pozitif olarak değerlendirmek mümkün. Bizler doğru nefes alarak içsel dönüşümümüzü sağlayabiliriz. Peki nasıl olur da nefes almak yaşamımızın temeliyken otomatik olarak gerçekleştirdiğimiz bu eylemi yanlış yapıyor olabiliriz? Biz doğar doğmaz yani henüz bebekken aldığımız nefes esastır. Biz büyüdükçe nefesimizi istemsizce manipüle etmeye başlıyoruz. Stres altındayken, heyecanlıyken, bir işe konsantre olmuşken, korkmuşken ve pek çok durumda nefesimizi tutmuş olduğumuzu gözlemleyebiliriz. Farkında olmadan geliştirdiğimiz bu nefes manipülasyonları bizim yorgun hissetmemize bile sebep olabilir.
Burundan alınan derin nefesler hücrelerimize ve organlarımıza ihtiyacı olan oksijeni sağlarken bedenen yenileniriz. Biz düzenli nefes aldığımızda stres seviyesi azalır, kan basıncı düzenlenir ve bağışıklığımız artar. Doğru nefes almak sadece fiziksel değil, zihinsel ve ruhsal sağlığımız üzerinde de oldukça dönüştürücüdür. Panik atak geçiren birine yapılan ilk müdahale nefesini düzenlemesi adına derin ve kontrollü nefes alması yönündeki yönlendirmelerdir. Kişi nefesini dengeledikçe atağın etkisini yitirdiğini gözlemleriz. Bizler de sonbaharın dönüştürücü etkisini nefes pratikleri ve meditasyon ile zihnimizi sakinleştirerek, içsel huzurumuzu bulmak için kullanabiliriz.
Son yıllarda nefes pratikleri, yoga ve meditasyon gibi alanların popüler olmasının sebebini de insanların içsel huzur arayışına bağlamak çok da yanlış olmaz. Bilinçli yapılan nefes pratikleri ile duyguları anlamlandırmak, duygusal dengeyi kurmak, zihni sakinleştirip stresi azaltmak hedeflenir. Nefes pratiklerini bu konuda özel eğitim almış rehberler ile gerçekleştirmek ve rutininize katmak hayat kalitenizi arttıracaktır. Böyle bir deneyim yaşamak istiyorsanız rehberinizi iyi seçmenizi öneririm. Ben ilk nefes pratiğimi sevgili arkadaşım Seda Anıl ile deneyimlemiştim. Başlarken etkisinin o denli farklı olacağını düşünmemiştim. Deneyimledikten sonra hissettiğim şey rahatlamanın ötesinde özgürleşme hissi gibiydi. Herkesin deneyimi çok farklı olacaktır tabii ki… Kişiye hatta seansa özgü olacaktır. O yüzden enerjisine ve bilgisine güvendiğiniz bir rehber verim almanız için en önemli adımdır. Seda ile çalışırken bana ilk adım olarak önce hiçbir şey yapmadan nefesimi gözlemlememi söylemişti. Daha sonra onun yönlendirmeleri ile bambaşka teknikler uyguladık. Nefesinizi gözlemlemek meditasyon yapanlara hiç yabancı olmayan düşüncelerimizin akıp gitmesine izin verme halinin nefese aktarılmış şekli gibi gelecektir. Başlangıç için 10’a kadar sayma tekniğini deneyebilirsiniz. Ben daha çok meditasyonlarımda başlangıçta 10 nefes daha sonra mantralar ile devam ediyorum. Her nefes alıp verdiğimizde 1 sayarak ilerliyoruz. Al-Ver 1, al-ver 2,3…10’ a kadar sayıp dilediğimiz kadar döngüyü uzatıyoruz.
O halde; bu sonbaharı getirdiği içsel dalgalanmaları ya da huzursuzluk halini derin nefeslerle dengeleyerek karşılayalım. Baharın dönüşüm gücünün bize değişim, huzur getirmesine izin verelim…
Share this content: