İran Araştırmaları Merkezinin (İRAM) ev sahipliğinde Ankara’da mevcut küresel mali sistemin sorunları ve uluslararası ticarette ulusal para biriminin kullanılmasına ilişkin “Ulusal Para Biriminde Ticaret: Fırsatlar ve Zorluklar” konulu panel düzenlendi. MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal
MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal
Panelde konuşan MÜSİAD Ankara Başkanı İlhan Erdal son dönemde ABD ile yaşanan ekonomik gerilimin ardından yabancı paranın bir yatırım aracı olarak kullanılmasının sıkıntılarına şahit olduklarını söyledi. “İş insanları olarak böyle önemli süreçlerde, dalgalanan bu döviz kurlarının açtığı tahribatı en iyi yaşayanlardan biriyiz” diyen Erdal, ticarette yerli para biriminin kullanımının önemini yatırımcı olarak verdiği örneklerle anlattı.
“Ticarette birbirimizi tercih etmememizin nedenini konuşmalıyız”
Asya-Pasifik ve birçok İslam ülkesiyle karşılıklı ticaretin istenilen seviyede olmadığını söyleyen Erdal, “Yerli para birimiyle onlarla kolay ticaret yapabilme imkanımız varken birbirimizi tercih etmememizin nedenini de konuşmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu. Erdal ayrıca bu sorunu aşabilmek için yerli ve milli ürünlerin üretilmesi ve ithalatın azalması gerektiğinin altını çizerek, “Yerli parayla bir takım şeyleri yapmış olsaydık bu sıkıntıların birçoğunu yaşamamış olacaktık.” dedi.
Başkan Erdal sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkelerin yaşadığı döviz kurlarındaki dalgalanmaların etkisini en aza indirmek için yerli ve milli ürünlerin tercih edilmesi, ihracatın ve ticarette ulusal para kullanımının artırılması son derece önemli.
Her milli ekonominin kendi geleceği adına bazı tedbirleri alması kaçınılmazdır. Her ne kadar bir küreselleşme sarmalı içinde de olsak yerliyi ve milli olanı üretmek, aramak ve tercih etmek zorundayız. Herkesin milli olanı büyütmek konusunda bir misyon edinmesi gerekmektedir. Bunu başardığımızda milli para birimlerinin ticaretin ortak aracı olmasını sağlamış olacağız.
Ulusal para ile ticaretin en önemli misyonu, üretme potansiyeli olan ancak Dolar ve Euro karşısında daralan yerli ve milli ekonomilerin dış ticarette nefes alabilmesini sağlamaktır. Ticareti yerel para birimimizle yaptığımız zaman, dövize olan talebimiz azalmış oluyor dolayısıyla kurlarda yaşanan dalgalanmaların ticaret üzerindeki olumsuz ve sanal etkilerinin önüne geçmiş oluyoruz.
Dış ticarette kullanılan para birimi tercihlerini, makro ve mikro ekonomik dalgalanmalara yol açmadan ve ticaretin doğasına uygun şekilde değiştirmeye çalışmak gerekir. Türk lirasının küresel ticarette daha fazla yer edinmesi, ulusal paramızın ve dolayısıyla ülkemizin itibarını da güçlendirecektir. Türk lirasının dış ticarette kullanılabilmesinin ancak güçlü bir dayanışma ile mümkün olabileceğini düşünüyorum.”
[irp posts=”561″ name=”Yenilikçi ve ikonik: The North Face 1996 Nuptse”]
Share this content: