Yeni nesil biyoteknoloji üssü Stembio, kordon kanı bankacılığı, doku bankacılığı ve kök hücre üretimi ile bankacılığı alanlarında hizmet veriyor. Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş, “Kordon kanından ve dokusundan elde edilen kök hücreler, kanserden genetik rahatsızlıklara kadar pek çok hastalıkta tedavi amacıyla klinik araştırmalarda kullanılıyor. Dolayısıyla kordon kanını ve kordon dokusunu  bağışlamak ya da saklamak önem arz ediyor” diyor.

Türkiye’de ilk ve tek hibrit hücre ve doku merkezi Stembio, üstün teknolojiye sahip laboratuvarıyla faaliyetlerine başladı. TÜBİTAK
MARTEK AR-GE ve İnovasyon bölgesinde çalışmalarını sürdüren Stembio, Genel Medikal Direktör Prof. Dr. Utku Ateş liderliğinde alanında yetkin bir kadro ve ileri teknolojik altyapısıyla yedi alt bölümde hizmet veriyor. Bu bölümlerden StemCord; otolog (kişisel) ve allojenik (toplum için bağış) olmak üzere kordon kanı bankacılığında hizmet veriyor. Kordon kanından elde edilen kök hücreler daha sonraki yıllarda çeşitli hastalıkların tedavisinde potansiyel olarak etkin rol oynayabiliyor.

Stembio Genel Medikal Direktörü Prof. Dr. Utku Ateş

Doğum anında tamamen acısız bir işlem

Doğum esnasında herhangi bir acı vermeden alınan kordon dokusunun saklanmasındaki temel amacın içeriğinde bulunan Mezenkimal kök hücreler olduğunun altını çizen Ateş, “Bunlar kolaylıkla toplanabiliyor ve bankalama sistemi ile depolanabiliyor. Böylece nakil için ihtiyaç duyulduğunda ilgili hekim tarafından hızla ulaşılabilir hale getiriliyor. Depolanan kök hücreler kordon kanı ve/veya kordon dokusunu saklatan bebek ve ailesi için kullanılabildiği gibi aile dışı (allojenik) kullanıma da imkan veriyor. Allojenik kullanımlarda daha düşük doku uyumu varlığında bile başarılı nakiller yapılabiliyor. Kordon kanından ve dokusundan elde edilen bu kök hücreler, kanserden genetik rahatsızlıklara kadar pek çok hastalıkta tedavi amacıyla klinik araştırmalarda kullanılıyor. Dolayısıyla pek çok rahatsızlığın tedavisi için kök hücreden zengin kordon kanını veya dokusunu bağışlamak ya da saklamak önem arz ediyor” sözlerini kaydediyor.

Depolanan kök hücreler kordon kanı ve/veya kordon dokusunu saklatan bebek ve ailesi için kullanılabildiği gibi aile dışı (allojenik) kullanıma da imkan veriyor.

Kök hücre hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabiliyor?

“Prof. Dr. Utku Ateş, bunları şöyle açıklıyor: “Lenfoma, Akdeniz anemisi, Lösemi, kemik iliği kanserlerinde, kalıtsal ve doğumsal kan hastalıklarının yanında ortopedi sorunlarında ve kalp yetmezliğinde kullanılabiliyor. Ayrıca Alzheimer, Parkinson, inme ve sporcu yaralanmalarında yine tedavi yöntemi olarak tercih ediliyor.

Stembio ile bebeğinizin kordon kanını saklayarak ona güvenli bir gelecek sunabilirsiniz…

Share this content: