BEBEK VE ÇOCUKLARDA BALIK YAĞINI NE ZAMAN KULLANMAYA BAŞLAMALIYIZ?
Özellikle pandemi döneminde sağlığımız için kullanmaya başladığımız takviye edici gıdalardan biri de balık yağı. Güçlü bir bağışıklık sistemi için kullanılması önerilen ve Omega 3 açısından zengin olan balık yağlarının ne zaman ve ne kadar kullanılması gerektiğini Uzm. Dr. Harika Sönmez sizler için anlattı.
BALIK YAĞININ HANGİ BALIKTAN ELDE EDİLDİĞİ ÇOK ÖNEMLİ!
Bebeğiniz için tercih edeceğiniz balık yağı takviyesi kullanımı kolay olan formda tercih edilmelidir. Şurup ya da çiğnenebilir form işinizin kolaylaşmasını sağlayacaktır. Tabii ki kullanılacak balık yağı saf ve doğal içeriklere sahip olmalı.
Balık yağının içerdiği Omega 3 miktarı (dha+epa oranı) doktorunuzun önerdiği günlük kullanması gereken miktarda olmalı. Ürünün hangi balığın yağından ve hangi bölgesinden üretildiği de diğer önemli konulardan birisidir. Morina, somon, uskumru ya da sardalyadan üretilmiş ürünler Omega 3 açısından zengin içeriklidir. Ürün üretilirken cıva, kurşun gibi ağır metallerden ayrıştırılmış olmalı ve bununla ilgili sertifikalandırılmış ürünler tercih edilmesi gerekirken, balık yağının emilimi yüksek, doğal form olan trigliserid formunda üretilmiş olması gerekir.
GEBELİK DÖNEMİNDE BALIK YAĞI KULLANILMALI MI?
Gebelik döneminde anne adayını takip eden kadın doğum hekimi gerek görürse Omega 3 takviyesi kullanılması önerilir. Gebelikte yeterli miktarda alınan Omega 3 yüksek tansiyon, depresyon gibi rahatsızlıklardan korunmada yardımcıdır. Bebeklerde düşük doğum ağırlığını önlerken, bebekte beyin ve göz fonksiyonlarının gelişmesine de katkıda bulunur. Anne karnındaki süreçte plesentadan bebeğe geçer, doğumdan sonra anne sütü ile alınır. 2 yaşından sonra ise vücutta sentezlenemediğinden dışarıdan düzenli almak gerekir.
Gebelik ve emzirme döneminde anneden yeterli miktarda Omega 3 takviyesi alan bebeklerin almayanlara oranla yaklaşık 3-5 puan daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bebeklik döneminde yeterli miktarda alınan Omega 3’ün beyin ve göz gelişiminde olumlu etkileri vardır. Bağışıklık sistemi için destekleyici olan balık yağları hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin önlenmesinde de olumlu etkileri mevcuttur. Omega 3 hem bitkisel (chia, keten tohumu, ceviz, semizotu) hem de hayvansal gıdalarda (deniz ürünleri; hamsi istavrit, ringa, uskumru, sardalya, somon) bulunur.
GÜNDE 250 MG OMEGA 3
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) 2-18 yaş arası sağlıklı çocukların günde 250 mg kadar Omega 3 (dha+ epa ) takviyesi almasını önerir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise hafta 1 -2 porsiyon balık tüketilmesini, tüketilemiyorsa dışarıdan balık yağı takviyesi alınmasını önerir.
Diğer takviye edici gıdalar gibi balık yağı kullanımı da doktor kontrolü ve önerisi ile doğru ürün ve miktarda kullanım ile sağlanmalıdır. Özellikle pandemi döneminde doktora gitmeye çekinen ailelerin sadece dış görünüş ya da etraftan duyumları ile seçtikleri balık yağı ürünlerinin çoğu zaman bebekler için yeterli miktarda olmadığını farkedebiliyoruz.
Share this content: